K-vitamiini: mistä sitä saa, ja miksi se on kehollesi tärkeää? – Nordful

K-vitamiini: mistä sitä saa, ja miksi se on kehollesi tärkeää?

 

K-vitamiini on ravintolisien unohdettu tähti. Kaikki tietävät, että C-vitamiinia saadaan appelsiineista ja että kalsium tukee luita, mutta entä K-vitamiini? Se on kehollesi aivan yhtä korvaamaton, vaikka tuleekin vastaan harvemmin. Mistä K-vitamiinia siis saa, ja miksi sen saannista kannattaa pitää huolta?

K-vitamiinin parhaimmat lähteet ovat lehtivihreät, liha ja juustot

Tiesitkö, että K-vitamiini on itse asiassa kattotermi usealle eri vitamiinille? Näistä tunnetuimmat ovat K1- ja K2-vitamiini. K1-vitamiini on kasviperäistä, ja esiintyy mm. lehtikaalissa, pinaatissa ja parsakaalissa. K2-vitamiinia taas saadaan lihoista ja juustoista. Valtaosa K-vitamiinin tutkituista terveyshyödyistä linkittyy K2-vitamiiniin. Tästä johtuen myös meidän K-vitamiinimme on K2-muodossa.

K-vitamiini auttaa verta hyytymään

K-vitamiini on tunnettu pitkään haavoja parantavana vitamiinina. Sen K-kirjain on peräisin tanskalaisesta sanasta koagulation, joka tarkoittaa hyytymistä. K-vitamiini tukee veren hyytymisprosessia ja täten auttaa haavoja sulkeutumaan. Vaikka K-vitamiinin puutostila on harvinainen, se on linkitetty veren ohenemiseen.

Viimeaikaiset tutkimukset ovat myös viitanneet siihen, että K-vitamiinilla on rooli valtimoiden kalkkeutumisen estossa. Rotterdamissa hiljattain tehdyn tutkimuksen mukaan se saattaa myös estää sydäntautien muodostumista.

Terveet luut tarvitsevat K-vitamiinia

K-vitamiinilla on myös rooli luiden terveyden tukijana. Ilman sitä, kalsium ei pääse toimimaan kehossasi. K-vitamiini kuljettaa kalsiumin verenkierrosta luihin. K-vitamiini auttaa myös tukemaan luiden terveyttä ja luuntiheyttä. Jotkin tutkimukset viittaavat siihen, että K-vitamiinin puutostila saattaa linkittyä osteoporoosiin.

Mitä muuta?

K-vitamiini tunnetaan pääosin luiden ja veren ystävänä, mutta sillä saattaa olla myös muita terveyshyötyjä. Hiljattain Montréalin yliopiston julkaisema tutkimus viittaa siihen, että K-vitamiini saattaa parantaa muistia ikääntyneen väestön joukossa. K-vitamiinin roolista kognitiivisessa hyvinvoinnissa ei vielä ole niin kattavasti näyttöä, että EU olisi hyväksynyt sen virallisena terveysväitteenä. Jää kuitenkin nähtäväksi, mihin kaikkeen vitamiinimaailman unohdettu tähti kykenee.