Katso, kuinka selätät väsymyksen vitamiinien ja ruokavalion avulla! – Nordful

Katso, kuinka selätät väsymyksen vitamiinien ja ruokavalion avulla!

 

Väsyttääkö? Et ole ainoa. Arjen kiireissä puhti loppuu helposti kesken. Jos energiasi on pohjalukemissa pitkään, uupumuksen selättäminen saattaa vaatia toimenpiteitä. Helppo tapa aloittaa on varmistaa, että elimistösi saa tarpeeksi niitä vitamiineja ja ravintolisiä, joita se tarvitsee jaksaakseen. Kurkkaa myös lautasellesi: syötkö tarpeeksi sellaista ruokaa, joka pitää puhtisi tasaisena?


Listasimme alapuolelle energistä elämää tukevat ravintolisät sekä vinkkejä siitä, miten voit pakata jaksamista ruokapöytään. Ota näillä vinkeillä ensiaskel kohti uutta, energisempää elämää.

RAVINTOLISÄT

B12-vitamiini tukee psyykkistä hyvinvointia

B12-vitamiini on olennainen osa psyykkistä hyvinvointiasi. Vitamiini tukee aivojen ja hermoston normaalia toimintaa, pitäen mielen virkeänä. Tämän lisäksi se osallistuu kehosi energiantuotantoon. B12-vitamiini on tärkeä rakennuspalikka punaisissa verisoluissa, jotka kuljettavat happea soluihin energiantuotantoa varten.


Väsyttääkö usein? Unohteletko asioita? Kihelmöikö sormia? Kaikki nämä voivat olla merkkejä B12-vitamiinin puutostilasta. Puutoksen oireet saattavat olla vakavia, mutta puutostila on kuitenkin harvinainen kaikkiruokaisten nuorten ja keski-ikäisten joukossa. Riskiryhmään kuuluvat kasvissyöjät ja ikääntyneet. Yli 65-vuotiaista noin kymmenesosa ei saa B12-vitamiinia tarpeeksi.

Magnesium voi auttaa nukkumaan yöt paremmin

Magnesium on kivennäisaine, joka osallistuu kehon aineenvaihduntaan. Magnesium myös tukee psykologista toimintaa ja vähentää väsymyksen tunnetta. Jotkin tutkimukset viittaavat siihen, että unettomuus ja jatkuva heräily saattavat olla merkkejä magnesiumin puutteesta.


Kehosi saa magnesiumia monesta eri ruoka-aineesta, mm. viljatuotteista, pähkinöistä ja kasviksista. Monipuolinen ruokavalio tyypillisesti varmistaa sen, että syöt sitä tarpeeksi. Rankka ruokavaliomuutos, imeytymisongelmat ja kova urheilu ovat kuitenkin asioita, jotka saattavat laukaista magnesiumin puutostilan.

Koentsyymi Q10 osallistuu solujen energiantuotantoon

Koentsyymi Q10 on vitamiinin kaltainen yhdistelmä, joka auttaa soluja tuottamaan energiaa. Sitä löytyy kehosi jokaisesta solusta. Soluihin koentsyymi päätyy joko ruoasta tai kehon itse tuottamana. Sen tuotanto kuitenkin laskee ikääntymisen myötä. Tällöin keho tarvitsee suuremman määrän koentsyymiä ruoan (tai ravintolisien) kautta.

RUOKAVALIO

Kofeiini ei ole kaikki kaikessa

Kahvi on kätevä täsmäratkaisu väsymyksen iskiessä. Kukapa meistä ei tarttuisi kahvikuppiin, kun yöunet jäävät lyhyiksi? Sen kanssa kannattaa kuitenkin olla tarkkana pidemmällä aikatähtäimellä. Runsas kahvinjuonti totuttaa kehosi kofeiiniin, jolloin tarvitset jatkuvasti suuremman määrän kahvia saman virkistyksen takaamiseksi. Tästä johtuen jaksamista kannattaa hakea myös muualta, kuin pelkästään kahvikupin pohjalta.

Banaani piristää nopeasti

Banaanin tärkkelys, hiilihydraatit ja kalium muodostavat yhdessä tehokkaan energiapommin. Banaani onkin suosittu valinta sekä aamupalalla että ennen treeniä. Banaania ei kuitenkaan kannata syödä yötä vasten, sillä keho ei nukkuessaan ehdi polttamaan sen hiilareita.

Kananmuna auttaa jaksamaan

Kananmuna sisältää paljon hyvää: mm. proteiinia, vitamiineja ja terveellisiä rasvoja. Ei ole sattumaa, että kananmunia yleensä syödään aamupalaksi. Kananmunat sisältävät paljon energiaa ja auttavat jaksamaan koko aamupäivän.

Lohi virkistää mieltä

Lohen sisältämä omega-3 tukee aivojen toimintaa ja auttaa kehoa tuottamaan energiaa. Lohi on myös pakattu täyteen terveellisiä rasvoja ja proteiinia, jotka pitävät energiatasot korkealla.

Marjat pitävät verensokerin tasaisena

Marjat ovat monille tuttuja terveysruokia niiden C-vitamiinipitoisuuden ansiosta. Tiesitkö, että saat marjoista myös omega-3-rasvahappoja? Yhdessä ne auttavat kehoasi jaksamaan ja hallitsemaan stressiä. Marjat tasaavat myös verensokerin vaihtelua.