Oletko kasvissyöjä? Tässä ravintolisät, joita suosittelemme sinulle – Nordful

Oletko kasvissyöjä? Tässä ravintolisät, joita suosittelemme sinulle

 

Kasvipohjainen ruokavalio tarvitsee usein lisätukea. Vinkkejä on kuitenkin niin huimaava määrä, että voi olla vaikea tietää, mistä aloittaa. Päätimme tehdä kasvissyöjille lyhyen ja ytimekkään oppaan. Löydät alapuolelta juuri ne vitamiinit, joita lähtökohtaisesti suositellemme eläinperäisen ruokavalion korvikkeeksi.
Muistathan kuitenkin, että kasvissyöjille ei löydy yhtä, kaikille sopivaa muottia. Omat elämäntapasi vaikuttavat siihen, mitä juuri sinä tarvitset. Näillä vinkeillä pääset kuitenkin alkuun!

B12-vitamiini


Mistä B12-vitamiinia saa? B12-vitamiinia saadaan pääosin eläinperäisistä tuotteista. Sitä löytyy mm. kalasta, lihasta, kananmunista ja maitotuotteista. Mikäli ruokavaliosi ei sisällä mitään eläinperäistä, et välttämättä saa B12-vitamiinia tarpeeksi.

Miksi B12-vitamiini on kehollesi tärkeä? B12-vitamiini vahvistaa kognitiivista hyvinvointia, ylläpitää vastustuskykyä ja osallistuu energian tuotantoon. Oletko usein väsynyt, vaikka nukut hyvin yöllä? B12-vitamiinin puute saattaa aiheuttaa mm. anemiaa, väsymystä, ummetusta ja hermostoon liittyviä ongelmia.

D-vitamiini


 

Mistä D-vitamiinia saa? D-vitamiinia löytyy eniten maitotuotteista, kalasta ja kananmunista. On siis mahdollista, että kasvissyöjän ruokavalio ei sisällä tarvittavaa määrää D-vitamiinia. Kehosi saa D-vitamiinia myös auringonvalosta, mutta Suomen pitkät ja pimeät talvet tekevät tästä haastavaa.


Miksi D-vitamiini on kehollesi tärkeä? D-vitamiini tukee luiden terveyttä yhdessä kalsiumin kanssa. D-vitamiinin puutostila on linkitetty osteomalasiaan, eli luiden pehmenemiseen.

Kalsium


Mistä kalsiumia saa? Kalsiumia saadaan eniten maitotuotteista ja vihreistä kasviksista. Maidottomassa ruokavaliossa kalsiumin saanti ei välttämättä ole riittävää. Koska kalsium auttaa D-vitamiinia imeytymään, sitä suositellaan ottamaan ravintolisänä yhdessä D-vitamiinin kanssa.


Miksi kalsium on kehollesi tärkeä? Kalsium kulkee käsi kädessä D-vitamiinin kanssa: yhdessä ne ylläpitävät luiden terveyttä. Kalsium voi myös estää ikääntymiseen liittyvää luuntiheyden vähenemistä.

Sinki


Mistä sinkkiä saa? Sinkkiä saadaan lihasta, kalasta, kananmunista ja vihanneksista. On hyvin epätodennäköistä, että kärsit sinkin puutostilasta, mikäli kaikkia näitä ruokia löytyy lautaseltasi. Puutostilaa kuitenkin esiintyy kasvissyöjien ja urheilijoiden keskuudessa.


Miksi sinkki on kehollesi tärkeä? Sinkki auttaa tukemaan elimistön vastustuskykyä. Se osallistuu myös proteiinien, kuten kollageenin ja keratiinin tuotantoon, tukien näin ollen tervettä ihoa ja hiuksia.

Omega-3

Mistä omega-3-rasvahappoja saa? Nimensä mukaisesti omega-3 sisältää kolmea eri rasvahappoa. Ne ovat tuttavallisemmin EPA, DHA ja APA. APA:ta saadaan lehtivihreistä, pähkinöistä ja siemenistä, kun EPA ja DHA löytyvät tyypillisesti eläinperäisistä tuotteista. Näin ollen kasvissyöjät eivät välttämättä saa kaikkia rasvahappoja yhtä suurissa määrin.


Leväöljy on kasvisruokavalioon sopiva ravintolisä, joka sisältää EPA:ta ja DHA:ta. Näin ollen se on oiva tapa paikkailla rasvahappojen saantia kasvipohjaisessa ruokavaliossa.


Miksi omega-3-rasvahapot ovat kehollesi tärkeitä? Omega-3-rasvahapot auttavat ylläpitämään normaalia verenpainetta ja sydämen toimintaa. DHA:lla on myös rooli aivojen toiminnan tukemisessa.

 

On hyvä muistaa, että maailmassa ei ole kahta samanlaista kasvissyöjää. Omat elintapasi ja terveystavoitteesi vaikuttavat siihen, mitä juuri sinun kehosi tarvitsee. Jos epäröit, suosittelemme juttelemaan oman lääkärin kanssa siitä, mitkä ravintolisät sopivat juuri sinulle. Verikokeet auttavat myös havaitsemaan tiettyjen ravintoaineiden, kuten D-vitamiinin puutostiloja.